Cea de-a XIII-a Conferință anuală:
IMPACTUL CERCETĂRII DE EXCELENȚĂ
ÎN ȘTIINȚELE ADMINISTRATIVE
ASUPRA REGLEMENTĂRILOR ȘI PRACTICII
ADMINISTRAȚIEI PUBLICE
Aceasta se va desfășura în data de
23 OCTOMBRIE 2020
Practica administrației publice se află în fața unor provocări deosebite, impuse de realitățile ultimelor decenii. Reconectarea la tradiția administrativă a perioadei interbelice, adaptarea administrației publice la noile cerințe, precum și cercetarea în această sferă au cunoscut o evoluție semnificativă.
Conferința de față - aflată la a XIII-a ediție - reunește, în mod tradițional, specialiști în domeniul dreptului public și al științelor administrative - universitari, magistrați, funcționari publici - manifestarea constituindu-se într-un for național de dezbatere și analiză a noilor direcții de cercetare în domeniu. Conferința își propune să dezbată modalitatea în care cele trei dimensiuni (cercetarea, reglementarea și practica administrativă) se adaptează noilor cerințe, să identifice spațiul neexplorat și să formuleze soluții adecvate.
Tema conferinței de anul acesta se concentrează pe interacțiunea dintre cercetarea științifică și fenomenele administrației publice, încercând să descifreze totodată posibilitățile de influențare a politicilor și managementului public prin îmbunătățirea calității reglementării.
Se va urmări conectarea politicilor naționale în domeniul administrației publice și a doctrinei dreptului administrativ la abordarea europeană în ceea ce privește rolul și caracteristice acțiunii administrative în societatea contemporană. Conferința va avea în vedere și dezbaterea globală, la nivelul dreptului public, privind înlocuirea progresivă a caracterului unilateral al acțiunii administrației publice cu modele bazate pe dialog și consens, mai potrivite pentru a consolida legitimitatea democratică și eficiența raporturilor dintre administrație și cei administrați.
În cadrul conferinței se vor analiza și teme precum:
- soluții științifice pentru creșterea capacității de inovare și guvernare durabilă, prin instruire și educație permanentă;
- etică și responsabilitate, prin identificarea incidentelor de integritate și implementarea măsurilor anticorupție;
- configurații instituționale de monitorizare și evaluare a politicilor publice în condițiile asigurării standardelor bunei guvernări;
- îmbunătățirea capacității de prevenire și soluționare a crizelor economice și sanitare și reducerea riscurilor provocate de astfel de evenimente;
- soluții validate de experiența altor sisteme de organizare social-politică și juridică.
Conferința va încerca să identifice viziunea națională asupra cercetării științifice privind administrația publică, direcțiile cercetării de excelență în domeniul științelor administrative și resursele necesare, astfel încât cercetarea științifică românească să se integreze deplin în cercetarea europeană sau globală a domeniului.
Conferința cuprinde două secțiuni. O primă secțiune va aborda Stadiul cercetării de excelență în domeniul științelor administrative, iar a doua secțiune va analiza Calitatea reglementării și practica administrativă.
Participarea la conferință va înlesni constituirea unui grup de reflecție asupra problematicii anunțate, din perspectiva multidisciplinară a dreptului public și a științelor administrative.
Având convingerea că prezența dumneavoastră va contribui la succesul manifestării științifice, așteptăm cu interes să vă înscrieți și să participați la conferința din acest an!
În numele Comitetului de organizare,
Prof.univ.dr. Emil Bălan
LOCAȚIE
SNSPA, Bd. Expoziției, 30A, Sector 1, București, România.
WEBSITE CONFERINȚĂ
CONTACT CONFERINȚĂ
Tel: 0724956673
ORGANIZATORI
Societatea Academică de Științe Administrative
SNSPA – Centrul de Drept Public și Științe Administrative
PARTENER
Institutul de Drept Public și Științe Administrative din România
COMITET ȘTIINȚIFIC
Prof.univ.dr. Emil Bălan, SNSPA București
Conf.univ.dr. Lucia Cătană, Universitatea Dimitrie Cantemir, Târgu-Mureș
Prof.univ.dr. Ion Dragoman, UNAp București
Conf.univ.dr. Cristi Iftene, Universitatea Ovidius, Constanța
Prof.univ.dr. Irina Moroianu-Zlătescu, Academia Internațională de Drept Comparat; SNSPA București
Prof.univ.dr. Iulian Nedelcu, Universitatea din Craiova
Prof.univ.dr. Maria Orlov, Chișinău, Institutul de Științe Administrative al Republicii Moldova
Prof.univ.dr. Simina Tănăsescu, Universitatea din București
Prof.univ.dr. Verginia Vedinaș, Universitatea din București
COMITET DE ORGANIZARE
Dr. Emil Bălan
Dr. Cristi Iftene
Dr. Dragoș Troanță
Dr. Gabriela Varia
Dr. Marius Văcărelu
TERMENE
1 septembrie 2020: termenul pentru trimiterea abstractului lucrării (maxim 250 cuvinte) și o scurtă prezentare a autorului/autorilor. Adresa de corespondență: conference@rsasa.ro
7 septembrie 2020: termenul pentru transmiterea acceptării/respingerii propunerilor.
25 septembrie 2020: termenul pentru trimiterea lucrărilor în extenso.
DISEMINARE
După evaluarea științifică a lucrărilor, cele acceptate spre publicare vor fi incluse in volumul conferinței publicat la o editură din țară, inclusă în lista editurilor recunoscute pentru domeniul științe juridice/ științe sociale.
De asemenea, lucrările selectate redactate în limba engleză vor fi publicate în:
- Academic Journal of Law and Governance, revistă indexată în baze de date internaționale;
- Volum publicat la o editură de prestigiu.